J.K. Rowling

Kuva: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

J.K. Rowlingin on kirjailija, joka on kirjoittanut seitsemän Harry Potter -kirjaa, jotka julkaistiin alkujaan vuosien 1997 ja 2007 välillä. Hän sai ajatuksen Harry Potterista tunnetusti myöhästyneellä junamatkalla ja kirjoitti kertomuksen asuessaan Englannissa, Portugalissa ja lopulta Skotlannissa.

Harryn, Ronin ja Hermionen seikkailuja Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta, käännetty yli 80 kielelle ja niistä on tehty 8 hittielokuvaa. Kirjasarjan rinnalla Rowling kirjoitti kolme lyhyttä oheisteosta hyväntekeväisyyttä varten: Huispaus kautta aikojen, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja Siuntio Silosäkeen tarinat. Ihmeotukset innoittivat myöhemmin myös uuden elokuvasarjan, joissa J. K. Rowling on toiminut käsikirjoittajana, ja jonka päähenkilönä seikkailee taikazoologi Lisko Scamander. Sarjan uusin elokuva, Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset, ilmestyi vuonna 2018.

J.K. Rowling jatkoi Harryn tarinaa aikuisikään näytelmässä Harry Potter ja kirottu lapsi, jonka hän kirjoitti käsikirjoittaja Jack Thornen ja ohjaaja John Tiffanyn kanssa, ja jota on esitetty suurella menestyksellä teattereissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Hän kirjoittaa myös aikuistenromaaneja, sekä kirjailijanimellä Robert Galbraith rikossarjaa Strike, josta on tehty myös televisiosarja C.B. Strike.

J.K. Rowling on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, kuten Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniamerkin työstään lastenkirjallisuuden hyväksi, Hans Christian Andersen -palkinnon sekä Ranskan kunnialegioonan ritarin arvon. Hän tukee useita kohteita hyvätekeväisyysrahastonsa Volantin kautta ja on perustanut lasten hyväntekeväisyysjärjestö Lumosin, joka pyrkii luomaan maailman ilman orpokoteja ja laitoksia sekä yhdistää perheitä.

Rowling on halunnut olla kirjailija niin pitkään kuin pystyy muistamaan ja on onnellisimmillaan huoneessa, jossa saa keksiä asioita. Hän asuu Skotlannissa perheensä kanssa.

Ikkabog, luku 2

KUKA SANOI?

Tiedätkö, mikä lausahdus kuuluu millekin hahmolle?

Jos tahdot tehdä tästä osiosta hieman vähemmän haastavan, kirjoita hahmojen nimet taululle, jotta vieraasi näkevät, mistä nimistä heidän pitää valita.

1. ”Ei sillä ole merkitystä, millaiseksi joku syntyy, vaan sillä mikä hänestä kasvaa!” Vastaus: Professori Dumbledore

2. ”Haluan painaa tämän ikuisiksi ajoiksi mieleeni… Draco Malfoy, ihmeellinen pomppiva hilleri.” Vastaus: Ron Weasley

3. ”Sinulla on koppakuoriainen hiuksissa, Herm-oo-nini.” Vastaus: Viktor Krum

4. ”Mene kylpyyn ja – öh – ota se muna mukaan ja – öh – pohdi asioita lämpimässä vedessä.” Vastaus: Cedric Diggory

5. ”Hagrid, nyt riittää! Me tiedetään että sinä olet siellä! Kukaan ei piittaa siitä, että äitisi oli jättiläinen! Sinä et saa antaa sen pahan Luodikon ämmän tehdä tätä sinulle!” Vastaus: Hermione Granger

BONUSOSIO SUPERFANEILLE

1. ”Me emme milloinkaan käytä muodonmuutosta rangaistuksena!” Vastaus: Minerva McGarmiwa

2. ”Eihän Percy tunnistaisi vitsiä, vaikka se tanssisi hänen edessään ilkosillaan ja Dobbyn pannumyssy päässään.” Vastaus: Ron Weasley

3. ”Olisin ansainnut nollan.” Vastaus: Fleur Delacour

4. ”Istu alas, tyhmä pikku pimu, äläkä hälise asioista, joista et tiedä mitään.”Vastaus: Rita Luodiko

5. ”Kuule Harry… minulla on tästä paha olo… sinut paiskattiin väkisin turnajaisiin, et pyrkinyt mukaan… ja jos voin jotenkin auttaa… tyrkätä oikeaan suuntaan… olen alkanut pitää sinusta… menit komeasti sen lohikäärmeen ohi!… Niin että sen kuin vain sanot.” Vastaus: Ludo Bagman

Jatka lukuun 3

Odotetuimmat uutuuskirjat

Oletko lukenut jo Pirjo Tuomisen, Kaari Utrion ja Kristiina Vuoren uutuuskirjat?
 
Pirjo Tuomisen Vallasrouva jatkaa suursuosion saavuttaneesta Opettajattaresta tutun Rosan tarinaa.
 
Kaari Utrion rakastettu Vehkalahden neidot -romaani ritariajan Suomesta on jälleen saatavilla!
 
Voimanaisten kuvaajana tunnetun Kristiina Vuoren lumovoimainen romaani uhmakkaasta Viipurin linnan valtiattaresta.

Harry Potter kuvittaja Jim Kayn haastattelu


Harry Potter -sarjan kuvitettujen kirjojen ilmeestä vastaa Jim Kay. The New York Times  -lehdessä ilmestyi hänen haastattelunsa, josta tiivistelmä tässä.

Jim Kay, Harry Potter -kirjojen kuvittaminen on varmasti erityisen haastavaa, koska elokuvat ovat niin suosittuja ja ihmisillä on valmiiksi tietynlainen mielikuva henkilöhahmoista. Koitko tämän vaikeaksi kehitellessäsi omia henkilöhahmojasi, ja miten ratkaisit tilanteen?

Se oli tosiaan vaikeaa, koska tykkään Potter-elokuvista niin paljon. Ainoa keino oli aloittaa ihan alusta. Rakensin ensin maiseman, siis ihan oikeasti rakensin Tylypahkasta pienoismallin. Sen jälkeen roolitin elokuvan uudelleen ihmisillä jotka tunnen. Roniin, Ginnyyn ja Mollyyn, eli Weasleyn perheeseen käyntiin oikeaa äitiä, poikaa ja tytärtä malleina. Siskontyttöni on täydellinen Hermione. Melkein kaksi vuotta siihen meni, mutta nyt pystyn ajattelemaan ensisijaisesti omaa maailmaani enkä elokuvia.

Kuka kirjan henkilöistä on vaikein piirrettävä?

Harry, ihan ylivoimaisesti, hän on tosi vaikea. Lapset ylipäätään ovat vaikeita piirtää, koska jos piirrät yhdenkin viivan väärin, vanhennat heitä heti viidellä vuodella. Ja Harry on ihan painajaismainen piirrettävä, varsinkin koska hänellä on silmälasit. Olen kirjaimellisesti rikkonut ja heitellyt tavaroita, kun olen turhautunut Harrya piirtäessäni. Mielessäni on hänestä tietynlainen kuva, mutta en ole ikinä onnistunut piirtämään häntä täydellisesti. Vaikka minulla on eräs poika mallina, en silti saa tehtyä Harrya kunnolla.

Miten tyylisi on kehittynyt vuosien mittaan?

En ole vielä löytänyt tyyliäni, vaikka olen epätoivoisesti yrittänyt löytää sitä. Olen vähän huolissani.

Tutustu kirjaan täällä.

Tunnustan lukeneeni -podcastin 3. jakso

3. jakso: Äitini on alastonmalli ja muita lapsuuden lukukokemuksia

Valeriella on oma puhelin, Paula Drew’lla auto ja Hortensia-tädillä irtopää – ja kaikilla homma harvinaisen hyvin hallussa! Tunnustan lukeneeni ilahtuu löytäessään lukumenneisyydestään aktiivisia tyttöjä ja naisia, mutta lämpenee erityisesti huumeille ja noituudelle.

Kynttilä pääkalloon palamaan: ikimuistoisen lastenkirjallisuuden lomasta saattaa löytyä vampyyriseksiä, kammottavia ruumiinvammoja ja tyttö joka järkytti maailmaa leikkaamalla tukkansa.

Tunnustan lukeneeni -podcastin 2. jakso

2. jakso: Onko pakko jos tulee paha mieli?

Monestiko olet tarttunut vakavaan kirjaan ja laskenut sen kiireesti kädestäsi? Jenny Erpenbeckin Mennä, meni, mennyt ja Margaret Atwoodin Orjattaresi ovat tärkeitä kirjoja painavista aiheista, mutta mitä tehdä, kun niihin ei millään haluaisi tarttua? Tunnustan lukeneeni analysoi tilannetta keskustelemalla mm. Kardashianeista, mieskirjallisuudesta ja platform-lenkkareista.

Tunnustan lukeneeni -podcast alkaa!

Tunnustan lukeneeni on Tammen virallisen epävirallinen podcast, jossa puhutaan kirjoista ja kirjojen vierestä, sieltä missä Kafka on rannalla, kuolema Venetsiassa ja kaikki mahdollista niin kauas kuin yötä riittää. Luvassa on ihastuksia, vihastuksia, paljastuksia ja tunnustuksia. Toimittajina he, jotka eivät useinkaan tiedä mitä tekevät, Helmi ja Oona.

 

1. jakso: Onko kirja AINA parempi kuin elokuva?

Andre Acimanin Kutsu minua nimelläsi ja Stephen Kingin Uinu, uinu, lemmikkini ovat loistavia kirjoja, mutta entäs niiden elokuvasovitukset? Seksihelteiseksi yltyvän keskustelun ytimessä ovat rivo persikka, kolmen minuutin mirri ja merimieskapakka, jossa vierailijaa saattaa odottaa epämieluisa yllätys. Tai miten sen nyt ottaa.

Dekkarifestivaali 2018

Dekkarifestivaali kokoaa yhteen jännityksen ystävät sekä kirjailijat jo neljännen kerran. Helsingin Pörssitalossa on luvassa yllätyksellistä ja ainutlaatuista ohjelmaa, tule mukaan!

Dekkarifestivaalin ohjelmassa esiintyvät seuraavat kirjailijat:

Jonas Bonnier (SWE) | Arne Dahl (SWE) | Marko Hautala | Simo Hiltunen | Jens Henrik Jensen (DEN) | Leena Lehtolainen | Liina Putkonen | Ari Räty | Timo Saarto | Max Seeck | Jarkko Sipilä | Anniina Tarasova | Heikki Valkama | Martin Österdahl (SWE)

Lue lisää tapahtumasta dekkarifestivaali.fi ja hanki liput nyt Tiketti.fi:stä!

Herkullinen parsakausi

Iloista pääsiäistä! -kirjasta löytyy raikkaimmat ja herkullisimmat reseptit kevään juhliin. Kirja avaa myös hauskalla tavalla suomalaisia pääsiäistapoja ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Mukana on myös innostavia, perinteitä ja tätä päivää yhdisteleviä koristelu- ja kattausideoita.

Tässä poimittuna maistiainen kirjasta parsakauteen.

TUNNISTA TUORE PARSA Tuoreet parsat tunnistat niiden napakkuudesta, eivätkä parsojen pinnat ole ruttuisia. Tuoreen parsan nuput ovat vielä kiinteästi supussa. Tuoreen parsapuntin tuoksu on raikas.

VIHREÄ VAI VALKOINEN? Valkoinen parsa on sama lajike kuin vihreä, mutta se on kasvanut mullan alla. Joidenkin mielestä valkoisen parsan maku on parempi sekä pähkinäisempi kuin vihreän.

KEITTÄÄ VAI PAAHTAA? Kun paahdat parsat, niiden rakenne säilyy napakampana kuin keittämisen jäljiltä. Paahdettaessa ylikypsistä, lötköistä parsoista ei ole vaaraa. Paahtaminen antaa parsoille myös hieman lisämakua

PARSAPIIRAKKA
6–8 annosta

Tarvitset noin 25 x 35 cm:n vuoan

TAIKINA
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurajauhoja
½ dl seesaminsiemeniä
1 dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia
1 dl öljyä
1 prk rahkaa (250 g)

TÄYTE
1 prk ricottajuustoa
1 kananmuna
2 rkl timjamisilppua
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
¼ sitruunan kuoriraaste
½ tl suolaa
1 puntti tuoreita parsoja (500 g)
1 dl pinjansiemeniä

 

1. Sekoita keskenään jauhot, seesaminsiemenet, juustoraaste ja leivinjauhe. Sekoita rasvat jauhoseokseen sormin nyppimällä. Sekoita rahka taikinaan.

2. Painele taikinasta paksuhko neliö. Laita se pakastepussissa jääkaappiin tekeytymään ainakin 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.

3. Sekoita keskenään ricottajuusto, kananmuna, mausteet, sitruunamehu ja kuoriraaste.

4. Aseta leivinpaperi vuokaan vähän reunojen yli.

5. Kauli taikinasta jauhojen avulla vähän vuokaa suurempi levy ja nosta se vuokaan. Reunat saavat jäädä reiluiksi. Levitä täyte pohjan päälle.

6. Kypsennä piirasta 210-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

7. Kuori parsat ja poista niistä kovat kannat.

8. Asettele parsat ja ripottele pinjansiemenet esipaistetun piiraan päälle. 9. Paista vielä piirasta 15–20 minuuttia, kunnes parsat ja siemenet ovat saaneet kauniin värin.

9. Paista vielä piirasta 15–20 minuuttia, kunnes parsat ja siemenet ovat saaneet kauniin värin.

Tutustu herkulliseen uutuuskirjaan tästä.

Suurten tunteiden joulu

Ilon, rakkauden ja rauhan joulu

Taitelimme sisulla kolmemetrisen kuusen hissittömän talon neljänteen kerrokseen ja istutamme sen jalkaansa kutakuinkin suoraan. Koristelu vie seuraavan päivän, kun peitän kuusen tuuheat oksat sadoilla lasisilla joulukoristeilla tyvestä latvaan. Kun sytytämme lopuksi valonauhat, ihastelemme suloisesti kimmeltävää ja joulusta toiseen samalta näyttävää kuustamme, aivan niin kuin olemme tehneet aikaisempinakin jouluina. Oi, tätä ihanuutta!

Tämä kirja syntyi meidän kolmen tekijän rakkaudesta jouluun. Joulu on meille juhla, joka puhkaisee mieltä lämmittävän valoaukon vuoden pimeimpään aikaan. Jos joulua ei olisi, ainakin me kolme hyytyisimme marraskuuhun. Joulun valmistelu ulkoisine tekijöineen ja sisäisine ajatuksineen tekee meidät iloisiksi, saa meidät herkistymään ja pysähtymään.

Suurten tunteiden joulu -kirjan sisältö kietoutuu ilon, rakkauden ja rauhan ympärille, sillä näistä kaikista tunteista joulussa on kyse. Jokaisessa kolmessa luvussa on tarinoita, koristelua, askartelua ja ruokaa.

Kirjan hyvin henkilökohtaiset tarinat ja tunnustukset kertovat sellaisesta ytimestä, jonka pohjalle me – tai läheisemme – olemme rakentaneet omat joulumme. Monesti ne ovat niitä pieniltä tuntuvia hetkiä, jotka kasvavat ja joiden merkityksen ymmärtää vasta jälkeenpäin. Ilman niitä hetkiä joulu jäisi vajaaksi.

Joulu on vuoden suurin ruokajuhla, joten joulukirjaan kuuluvat itseoikeutetusti herkulliset reseptit. Jouluruoka on sekoitus sukujen ja perheiden perinteitä, koskettavia makumuistoja ja tuoreita kokeiluja: suolaisia ja makeita, lihaa, kalaa ja kasviksia, leivonnaisia ja jälkiruokia. Kirjasta saat mietityt ratkaisut näihin kaikkiin.

Juhla nousee juhlaksi arjen yläpuolelle myös ulkoisilla puitteilla, kun katamme pöydän kauniisti tai kun nostamme joulukoristeet varastosta esille. Tunnelma voi syntyä muutamasta kynttilästä olohuoneen pöydällä tai se voi levittäytyä villisti koko kotiin, juuri niin kuin itsestä tuntuu parhaalta.

Teimme tämän kirjan vahvana tiiminä toisiamme innostaen ja ideoilla ruokkien, kuten olemme vuosia tehneet joululehtiä. Kristiina kuvasi kirjan kuvat, Jatta valmisti reseptit ja teki kirjan stailaukset ja Anneli kirjoitti tekstit.

Hyvä lukijamme, toivomme joulun suurten tunteiden inspiroivan sinua. Iloa, rakkautta ja rauhaa jouluusi!

Elokuussa 2017
Anneli, Jatta ja Kristiina

Vaalea glögi

Joulun ajan lämmittäjä ja rentouttaja,  vaalea glögi, saa makunsa ihanan  tuoksuisista mausteista.

1 l omenasiideriä
3 kanelitankoa
15 neilikkaa
2 tl kardemumman siementä
1 vaniljatanko halkaistuna
3 tähtianista

1. Kaada 3 dl siideriä ja kaikki mausteet kattilaan ja keitä 10 minuuttia.
2. Lisää loppu siideri ja kuumenna seos.
3. Siivilöi mausteet pois ja tarjoa glögi lämpimänä.

Parasta glögiä

Herkullisen glögin salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa, huolellisessa valmistuksessa ja siinä, että osaat päättää haluamasi makumaailman runsaista ehdokkaista. Perinteisesti glögit on jaettu tummiin ja vaaleisiin, mutta viime vuosina glögit ovat monipuolistuneet. Glögin makumaailmaa määrittävät siinä käytetyt raaka-aineet. Valitse mehu, jonka raaka-aineessa on aitoa aromia.

Tuoksua ja makua saat myös marjoista, hedelmistä, mausteista ja yrteistä. Voit käyttää glögeissä marjoja ja hedelmiä tuoreina, marinoituina, kypsennettyinä ja hillottuina. Mausteista kanelitanko, inkivääri, maustepippuri ja vanilja ovat klassikkoja. Näiden lisäksi kotimaiset villiyrtit ja erilaiset teelaadut tuovat glögiin twistinsä. Mieti raaka-aineiden valinnassa, millaisia ne ovat kylmänä ja lämpimänä, koska glögin makumaailma voi muuttua eri lämpötiloissa huomattavasti.  Jotta saisit glögistä parhaan mahdollisen, ole valmistuksessa huolellinen. Työstä raaka-aineita etukäteen: paahda kuivattuja mausteita pannulla tai kuivata sitrushedelmän viipaleita. Ole tarkkana glögin lämmittämisessä: glö   gi ei saa kiehahtaa, vaan se tarjoillaan höyryävän lämpimänä. Noudata vähemmän on enemmän -ajatusta, kun pohdit glögin makeutta ja alkoholipitoisuutta. Glögi tarvitsee runsaasti makeutta, koska muuten se voi maistua terävältä. Makeus pehmentää ja tuo runsautta glögin aromeihin. Halutessasi lisää glögiin esimerkiksi hunajaa, fariinisokeria tai ruokosokeria.

Bataattilaatikko

Bataattilaatikko käy kaikille. Se sopii kinkun kanssa  ja maistuu myös kasvisruokaa suosivalle.

4–6 annosta

500 g bataattia
200 g perunoita
2 dl kasvislientä (mieluiten luomua)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
½ tl inkivääriä
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
rasvaa vuoan voiteluun ja seoksen päälle

1. Kuori bataatti ja perunat ja raasta ne raastimen suurimmalla terällä.

2. Sekoita keskenään kaikki ainekset. Voitele vuoka ja kaada bataattiseos vuokaan. Valuta päälle öljyä, voita tai juoksevaa margariinia.

3. Kypsennä laatikkoa 175-asteisen uunin keskitasolla 1 ½ tuntia. Laatikko kypsyy syötäväksi nopeamminkin, mutta maut muhivat ihaniksi pitkään kypsennettäessä.

Tässä tekijätiimin hauskoja vinkkejä rauhalliseen joulun viettoon.

Lisää makupaljoa kirjasta täällä.