Riitta Jalonen

Riitta Jalosen kirjailijaura alkoi vuonna 1990 nuortenkirjakilpailun ja Topelius-palkinnon voittaneella romaanilla Enkeliyöt, joka on julkaistu myös muissa Pohjoismaissa ja Saksassa. Tämän jälkeen Jalonen on kirjoittanut kymmenen romaania, joista Kuvittele itsellesi mies sai Runeberg-palkinnon vuonna 2006.

Yhdessä kuvittaja Kristiina Louhen kanssa syntyneet monisyiset ja herkkävireiset lastenkirjat ovat saaneet paljon kiitosta lukijoilta ja niitä on käännetty useille kielille. Jalosen ja Louhen Tyttö ja naakkapuu voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2004.

Jalonen on opiskellut Tampereen yliopistossa kirjallisuutta ja tiedotusoppia ja valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1978. Jalonen on ollut toimittajana sanomalehdissä, toiminut Suomen Tietotoimiston kirjeenvaihtajana ja kirjoittanut aikakauslehtiin. Nykyisin hän on vapaa kirjailija. Taiteilijaprofessorina Riitta Jalonen on ollut vuosina 2012-2016.

Hän asuu perheineen Hämeenlinnassa. Jaloselle tärkeitä paikkoja hänen elämänsä aikana ovat olleet Jyväskylä, Etelä-Pohjanmaan lakeudet, Tampere sekä Hämeenlinna. Tärkeä maa Jaloselle on Irlanti, missä kirjailija on asunut vuosina 1979-80 sekä kevään 1986. Todistaja Brigitin talossa -romaani sijoittuu enimmäkseen Irlantiin.

Lue lisää
  • Runeberg-palkinto

    2006 teoksesta Kuvittele itsellesi mies
  • Finlandia Junior

    2004 teoksesta Tyttö ja naakkapuu
  • Topelius-palkinto

    1991 teoksesta Enkeliyöt
Palkinnot ja ehdokkuudet