Heikki Valkamalle Vuoden esikoisdekkarin kunniamaininta – Budapest Noir -sarjalle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniamaininta

27.2.2018

Vuoden johtolanka -palkitut

Heikki Valkaman romaani Pallokala on saanut Vuoden johtolanko -kilpailussa Vuoden esikoisdekkarin kunniamaininnan.

Pallokalassa suomalainen kokki Riku Mäki kutsutaan Japaniin huippukokkien kisaan, missä hän joutuu keskellä murhamysteeriä.

Vuoden johtolanka -raadin mukaan ”Valkama kuljettaa tarinaa luontevasti ja varmasti. Teksti on sujuvaa ja kangertelematonta ja imaisee helposti lukijan mukaansa. Pallokala on esikoisdekkariksi harvinaisen kypsä näyte viihdyttävän kirjoittamisen taidosta.”

Raati kehuu myös kirjan Japani-kuvausta sekä kiinnostavaa päähenkilöä.

”Valkama kuvaa luontevasti japanilaista kulttuuria mutta välttää liiallisen tiedon vyörytyksen. Romaanin lukeakseen ei tarvitse tuntea Japania, mutta toisaalta japanilaiseen kulttuuriin perehtynytkin löytää siitä makupaloja.”

”Huippukokki ei ole tyypillinen dekkarin rikosta ratkova hahmo. Päähenkilönsä kautta Valkama avaa hienosti niin kokkaamisen saloja kuin tavallisille ihmisille vierasta huippukokkien elämää. Romaanissa kuvatut ruoat voivat herättää lukijan ruokahalun mutta toisaalta nostavat esiin, kuinka haavoittuvia olemme, jos ruoassamme on jotakin muuta kuin pitäisi”, raati pohtii.

Heikki Valkama (s. 1975) on Yle Uutisten hyöty- ja tiedetoimituksen esimies ja entinen Imagen, Mondon ja Ylioppilaslehden päätoimittaja. Vuosia Japanissa asunut Valkama on japanilaisen kulttuurin tuntija. Hän on kirjoittanut Japani- ja matkailuaiheisia tietokirjoja sekä kääntänyt japanilaisia sarjakuvia yhdessä veljensä Antti Valkaman kanssa.

Vuoden johtolanka -raatiin kuuluivat Helena Hyvärinen, Matti Järvinen ja Kari Mäkinen.

Kunniaa myös suomennetulle jännityskirjallisuudelle

Johtolanka-palkintojen lisäksi Suomen dekkariseura jakoi myös ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniamaininnan kirjailijanimi Vilmos Kondorin Budapest Noir -sarjalle.

Budapest Noir -kirjojen tyyliä raati kuvaa perinteiseksi, kovaksikeitetyksi jännityskirjallisuudeksi, johon Kondor yhdistää taidokkaasti ajankohdan kuvausta todellisine tapahtumineen.

”Hän yrittää saada meidät ymmärtämään tapahtumia maan silloisissa olosuhteissa. [––] Kondor kuvaa Unkarin tärkeitä historiallisia vaiheita tavalla, jollaiseen ei maassa ole aiemmin rohjettu tarttua”, raati kirjoittaa.

Raati nostaa teosten tärkeäksi elementiksi myös itse Budapestin, jonka ”rosoisuus Itävalta-Unkarin aikaisine loistokkaine rakennuksineen ja pimeine köyhine syrjäkujineen piirtyy elävänä silmiemme eteen. Kirjat ovat myös mitä ajankohtaisimpia seurattaessa Unkarin nykykehitystä. Ne osoittavat, miten tarpeellista on tuoda esiin asioita, joista päättäjät haluavat vaieta.”

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden palkitsemisella Suomen dekkariseura haluaa korostaa suomennetun jännityskirjallisuuden tärkeyttä ja myös sitä, että kirjallisuutta suomennetaan harvinaisilta ja pieniltäkin kielialueilta.

Budapest Noir -sarjasta on suomennettu neljä osaa: Budapestin varjot 2012, Budapestin synnit 2013, Budapestin vakooja 2014 ja Budapestin raunioissa 2017. Kaikki teokset on suomentanut Tähti Schmidt (aiemmin Pullinen).