Jatkosodan sotavankikatastrofi paljastaa piittaamattomuuden hinnan

4.5.2016

”Aikaisempi tutkimus tuntee korkean sotavankikuolleisuuden, mutta tutkijat ovat olleet erimielisiä siitä, mikä sen aiheutti. Tässä kirjassa halusin selvittää nimenomaan korkean sotavankikuolleisuuden sekä sen taittumisen syitä. Miten oli mahdollista, että sotavankikuolleisuuden kasvuun ei reagoitu ajoissa? Miksi sotavankien kohtelu oli niin erilaista sotavankileireillä ja maatiloilla? Mitkä tekijät paransivat sotavankien olosuhteita sodan loppuvuosina?”, kertoo kirjailija Mirkka Danielsbacka.

Suomessa kuoli yli 20 000 sotavankia, mikä on noin kolmannes vangiksi jääneiden määrästä. Kuolleista lähes 90 prosenttia menehtyi suomalaisten käsissä vuoden 1942 syyskuuhun mennessä. Jotain kuitenkin tapahtui vuoden 1942 aikana, sillä sotavankien kohtelu parani ja heidän kuolleisuutensa laski. Sotavankikohtalot.Neuvostosotavangit Suomessa 1941–1944 selvittää, mitä tuolloin todellisuudessa tapahtui. Kirja tarjoaa myös vastauksen siihen, miksi sotavankien joukkokuolleisuuden kaltaiset katastrofit tuntuvat toistuvan sitkeästi ihmiskunnan historiassa.

Mirkka Danielsbacka on Suomen ja Pohjoismaiden historiasta väitellyt filosofian tohtori, joka viimeistelee toista väitöskirjaansa yhteiskuntapolitiikasta.

Arvostelukappaleet: [email protected]

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Satu-Maria Rastas, 050 361 7980 tai [email protected]