Haastattelussa palkittu tanskalaiskirjailija, Kim Leine

30.10.2014

Norjalais-tanskalainen kirjailija Kim Leine pistäytyi Suomessa Helsingin kirjamessuilla. Leppoisalla kirjailijalla oli kiireisen aikataulun keskellä hetki aikaa myös haastattelulle.

Leinen neljäs ja viimeisin kirja Ikuisuusvuonon profeetat voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 2013. Kirjan tapahtumapaikka on Grönlanti ja vaikka tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun loppuun, niissä on paljon yhtymäkohtia kirjailijan omaan elämään.

Leinen tielle on kasautunut paljon vaikeuksia, kuten uskonnollinen ahdistus ja pelko, insesti, lääkkeiden väärinkäyttö, taloudelliset vaikeudet ja perheen hajoaminen. Ennen kirjailijanuraansa hän kouluttautui sairaanhoitajaksi, kunnes alkoholin ja lääkkeiden väärinkäyttö vei työn lisäksi lähes kaiken muunkin. Kirjailija on puhunut vaikeuksistaan hyvin avoimesti ja hänen omaelämäkerrallinen esikoisromaaninsa Kalak on saanut paljon kiitosta lukijoiltaan juuri rohkeudestaan.

”Haluaisin käydä Tampereella. On hyvä nähdä omin silmin, mistä kirjoittaa.”

Leine on tuttu vieras Suomessa. Hän muistelee käyneensä Helsingissä kolme kertaa ja viime keväänä myös Tammisaaressa. Helsinki näyttäytyy hänelle hieman erilaisena pohjoismaisena paikkana kuin esimerkiksi Oslo, Tukholma tai Kööpenhamina, mutta laajentaa samalla kirjailijan pohjoismaista identiteettiä.

Myös tulevasta kirjasta oli puhetta. Se kiinnostanee hyvin paljon suomalaislukijoita, koska tapahtumat lähtevät liikkeelle Tampereelta vuoden 1918 sisällissodan aikaan. Kirjailija itse ei ole ennättänyt käydä Tampereella, mutta se olisi toiveissa lähitulevaisuudessa.

”Haluaisin käydä mielelläni Tampereella. Seuraavan romaanini lähtökohta on Tampere ja 1918 sisällissota. Ehkä seuraavalla kerralla pääsen vierailemaan myös siellä. On aina hyvä nähdä omin silmin, mistä kirjoittaa”, Leine toteaa.

Leine on syntynyt Norjassa, muuttanut teini-ikäisenä Kööpenhaminaan, sieltä myöhemmin Grönlantiin ja taas takaisin Kööpenhaminaan. Mikä paikoista on tehnyt häneen suurimman vaikutuksen tai tuntunut eniten kodilta?

”Kaikki paikat, joihin olen muuttanut, ovat aluksi tuntuneet oikeilta. Ongelmia tulee vasta ajan myötä. Juureni ovat Norjassa ja koska luin paljon lapsena, myös kirjalliset juureni ovat muodostuneet siellä. Uskonnollinen taustani Jehovan todistajana tulee myös lapsuuden maisemistani Norjasta”, kirjailija kertoo.

”Muutto Kööpenhaminaan oli vapautus, mutta samalla alkoivat uudet ongelmat.”

Leine on käynyt läpi rankkoja asioita jo nuoruudessaan. Paettuaan ahdistavaa uskonnollista yhteisöä isänsä luo Kööpenhaminaan, hän koki suuren vapautuksen, mutta kohtasi samalla uusia vaikeuksia.

”Muutto Kööpenhaminaan oli täydellinen vapautus Jehovan todistajista, uskonnollisesta pelosta ja maailmanlopun eli Harmageddonin odotuksesta. Kööpenhamina oli vapautus, mutta samalla alkoivat uudet ongelmat kun jouduin isäni hyväksikäyttämäksi.”

Leine saapui Kööpenhaminaan pienestä kylästä ja tiiviistä uskonnollisesta yhteisöstä. Hän oli elänyt ikään kuin tuplasti suojattua elämää. Samoihin aikoihin Kööpenhaminassa järjestettiin Tanskan ensimmäinen naistenfestivaali.

”En ollut koskaan aiemmin nähnyt alastonta naista ja yhtäkkiä puistoon mennessäni kohtasin tuhansia alastomia naisia. Todellinen kulttuurisokki. Kirjoissanikin toistuu sama aihe, kulttuurien törmäys niin hyvässä kuin pahassa.”

Myös Grönlantiin muutto oli Leinelle aluksi kulttuurisokki.

”Grönlannissa minulle tuli kuitenkin tunne, että nyt olen kotona ja siellä missä pitääkin. Grönlanti on ehkä juuri se paikka, joka teki minusta kirjailijan ja on siinä mielessä merkinnyt eniten.”

”Säännöllinen rytmi tekee hyvää kirjoittamiselle.”

Missä kirjailijan teokset, kuten nyt esimerkiksi Ikuisuusvuonon profeetat, ovat syntyneet? Leine kertoo kirjoittavansa aina yliopiston kirjastossa, joka sijaitsee hänen kotinsa lähistöllä.

”Sadat opiskelijat istuvat siellä aivan hiljaa tuntikausia ja minä istun heidän seassaan, aivan hiljaa. Teen töitä noin seitsemän tuntia päivässä, kunnes menen hakemaan lapseni päiväkodista. Noudatan siis säännöllisiä toimistoaikoja, mikä on hienoa, koska silloin tunnen oloni turvalliseksi. Säännöllinen rytmi tekee hyvää kirjoittamiselle.”

Vielä hieman lisää tulevasta kirjasta ja sen tapahtumista.

Kirjan tapahtumat lähtevät liikkeelle Suomen sisällissodasta 1918. Päähenkilöinä ovat tanskalaiset veljekset, jotka osallistuvat vapaaehtoisina sotaan valkoisten puolella. Tanskasta sotaan osallistui vain seitsemän, Ruotsista lähemmäs tuhat ja norjastakin satoja vaapaaehtoisia.

”Kirjan päähenkilöt, tanskalaiset veljekset, osallistuivat sisällissotaan, josta tanskalaisten enemmistö ei tiedä yhtään mitään. Kun puhun Suomen sisällissodasta tanskalaisille, he nyökkäilevät: aivan, niin, talvisota.”

Kertomus perustuu tositapahtumiin, mutta rakentuu omaksi, puhtaasti fiktiiviseksi tarinakseen. Uusi kirja ilmestyy maaliskuussa samanaikaisesti sekä norjaksi että tanskaksi. Myös Ikuisuusvuonon profeetat saa jatkoa, sillä teos on trilogian ensimmäinen osa.

Entäpä millaista kirjallisuutta Leine itse kuluttaa? Mitä löytyy kirjailijan yöpöydältä tällä hetkellä?

”Luen parhaillaan brittiläisen Edmund de Waalin The Hare with Amber Eyes -nimistä kirjaa, joka on dokumentaarinen perhehistoria. Siinä jäljitetään japanilaisen netsuke-veistoskokoelman vaiheita ja samalla seurataan kirjailijan pankkiirisuvun tarinaa 1800-luvun Pariisista aina natsi-saksan juutalaisvainoihin. Luen samanaikaisesti myös Aage Storm Borcherevinkin kirjaa Anders Behring Breivikistä.”